A Revolife által használt új technológiák ismertetése

0

Mint ahogy egy forradalmi magazinhoz illik, az általunk alkalmazott technológiák gazdag tára is újdonságként hathat felhasználóink számára. Ezért illendő azokat egy kicsit bemutatni, hogy a laikus közösség is megérthesse ezen újítások hasznát. Ezen technológiák jelenleg is fejlesztés alatt állnak, az informatikai zsenik szerint viszont ezek határozzák meg az internet fejlődését a közeljövőben.

Mivel a teljes Revolife weboldalt egyedül fejlesztettem, minden újdonság bevezetése beletelik egy kis időbe, illetve a tesztelésükhöz sem mindig állnak rendelkezésemre a megfelelő eszközök. Ennek ellenére a kedves olvasók már most találkozhatnak az első két fontos újítással, melyeket magyar weboldalon eddig még nem nagyon láttam, de nemzetközi szinten erőteljesen terjedőben van alkalmazásuk.

A Revolife által alkalmazott új technológiák listája a jövőben is bővülhet, ahogy tartalmi szempontból is még csak egy „alapcsomagot” láthattok.

Push notifications, azaz értesítések a webböngészőben

Ennek segítségével folyamatosan tudunk tájékoztatni téged a Revolife-ra érkező legfrissebb tartalmakról még akkor is, ha egyébként éppen nem böngészed oldalunkat és a Facebook, vagy Twitter-frissítéseinket sem követed figyelemmel.

Az asztali értesítésekkel közvetlenül a webböngésződbe érkeznek friss tartalmaink ajánlói. Járhatsz bárhol a weben, mindig naprakész maradsz, és publikálásukat követően azonnal olvashatod a Revolife legfrissebb írásait. Természetesen nem fogunk téged minden aprósággal zaklatni, valamint a cikkek mennyiségének megszaporodása esetén sem küldjük el mindegyiket. Ehelyett naponta két-háromszor dobjuk át azokat a tartalmakat, melyeket a legérdekesebbnek találunk.

Az értesítések engedélyezéséhez a lehető legfrissebb webböngészőkre van szükségünk. Az elavult programok, mint az Internet Explorer különböző változatai, a régi Opera vagy a már nem frissített Windowsos Safari alatt nem fognak működni.

Az értesítések aktiválásához a weboldal alján látható kis csengettyűre kell nyomni, ahol engedélyt kérünk az üzenetek közzétételére a böngésződben. Az engedélyt bármikor visszavonhatod, valamint regisztrációhoz sem kötött ez a funkció.

Amennyiben a „letiltottad az értesítéseket” üzenet jelenik meg a csengettyűre nyomva, az azt jelenti, hogy a böngésződ beállításaiban először engedélyezned kell az értesítések közzétételét. Ha a csengettyű hiányzik, akkor a böngésződ nem támogatja az értesítéseket.

Progresszív web app

Egy időben hatalmas divatja volt annak, hogy a nagyobb weboldalak különálló appal jelentkeztek mobilon, melyek saját fejlesztőcsapatot és karbantartási rendet igényeltek. Ennek a korszaknak most vége!

A Google szakemberei által kifejlesztett, majd szabványosított progresszív web appok hatékonyan ötvözik a hagyományos mobil appok és a dinamikus weboldalak előnyeit. Segítségükkel a Revolife oldalai és cikkei offline módban is elérhetők. A progresszív web app eltárolja a Revolife-on meglátogatott oldalakat a felhasználó saját mobilján, így a cikkek akkor is olvashatók, ha lerobban a wifi, vagy a mobilnet szakadozik.

Ez a technológia annyira friss, hogy az Apple iOs-t használó készülékeire csak idén márciusban érkezett meg. Android-on kb. 2 éve létezik a technológia, de kiforrott változata ott is csak mostanában kezd erőteljesebben terjedni.

A progresszív web app látszólag úgy műküdik, mint egy hagyományos app: a háttérben raktározza el a tartalmakat, így felhasználói interakciót nem igényel. A Revolife weboldala kitűzhető az asztalra, ahol belesimul a többi program közé. Viselkedésében is egy normál app képét mutatja, attól eltekintve, hogy a tartalom igazából a felhasználó webböngészőjén jelenik meg.

A PWA technológia mobilon és tableten csak a legfrissebb, Android-ot, valamint iOs-t használó eszközökön elérhető, a gyakorlatilag halott Windows 10 Mobile-on nem. Asztali számítógépeken és laptopokon is használható a technológia, de ott jóval kevesebb értelme van.

A PWA-t a legtöbb modern webböngésző támogatja (2017-től), ezért szinte bármilyen böngésző választása esetén működőképes.

MEGOSZTÁS