Századik kiadásával véget ért a Future Trance sorozat

0

Lezárult egy éra: az ikonikus Future Trance válogatássorozat október legvégén megjelent századik kiadása egyben az utolsó is.

A Future Trance a legnagyobb zenekiadónak számító Universal Music berkeiben látott napvilágot háromhavonként. Elsősorban német nyelvterületen aratott zajos sikert, de import példányait több országban, így idehaza is beszerezhettük.

Valójában dupla jubileumot ünnepelhetünk, mivel századik epizódja mellett a 25. születésnapja is idén zajlott a szériának, mely jeles eseményt egy 5 CD-ből álló best of kiadás koronázta az év elején.

A Future Trance 1997 márciusában indult útjára dupla CD terjedelmet kitevő válogatásként. Kissé csalóka névadásnak örvendhetett, mivel kezdetektől fogva tartalmazott nem trance műfajt képviselő műveket. Az első évek során hard house és techno, majd hands up, végül elektro, big room és deep house zenék is gazdagon tarkították a kollekciót. A trance visszaszorulásával a mainstreamből egy időben szinte teljesen el is tűntek a műfajt képviselő alkotások.

A fénykorában sok százezres eladásokkal büszkélkedő sorozat népszerűsége 2010 környékén vett erőteljes lejtmenetet. 2012-ben mentőövként teljesen új borítódizájnt kapott, eltűnt az egy évtizeden át meghatározóvá lett FT-3000 névre hallgató alien-robot. A korábban 2 korong terjedelmű válogatást 3 CD-sre bővítették, s a bónusz lemezen DJ-mixet (általában hands up) hallgathattak meg a vásárlók. Egy évvel később a válogatást istápoló Bass-T hirtelen elhunyt, s korábbi producertársa, Rocco vette át a tracklist-ek összerakásának feladatát.

Az átalakítások egy ideig még fenntartották a Future Trance viszonylagos népszerűségét, ám újabb csaknem egy évtized múltán kifulladt a reformok ereje, s a Universal Music úgy látta, érdemes végre elengedni a sok kalandot átélt albumsorozat kezét. Nagy gálánsan azért megvárták a századik részt a bejelentéssel.

Meglepetésemre szolgál, hogy a legutolsó album import termék formájában idehaza is kapható, igaz, roppant borsos árat kell kipengetnie annak, ki szeretné beszerezni ereklyeként a becses dísztárgyat. Nem kizárólag CD-kiadás formájában kapható, hanem 4 bakeliten terpeszkedő változatban is, sőt, limitált fanbox is készült belőle, melyet az Amazonon keresztül lehet megrendelni.