Vége az óraátállításnak az EU-ban

0

Végre megkezdődhet a hajnali pacsirták és az éjjeli baglyok háborújának mindent eldöntő, végső csatája. Vajon a nyári időszámítást tartjuk meg, vagy inkább a télire esik a voksunk? Ugyanis a kettő közül valamelyik 2021-től örökké bevésődik óráink elméjébe, nem lesz több óraátállítás.

Az értelmes elme persze valamiféle észszerű kompromisszumra törekszik. Úgyhogy részemről nyugodtan megtarthatjuk a téli időszámítást is, amennyiben hajnali 10 előtt nem kezdődik semmiféle kötelező program, mint iskola, vagy mókuskerék-pörgetés. Máskülönben inkább a nyári időszámítás megtartását preferálnám, és hogy hajnali 10 előtt ne kezdődjön semmiféle kötelező program, mint iskola, vagy mókuskerék-pörgetés.

Mint minden „időtlen idők óta létező” szokást, az óraátállítást is alig 100 éve iktatták a világ törvénykönyveibe. Méghozzá legelőször az USA-ban, ahol a nyári napsütéses időszak estébe nyúló meghosszabbításával akkoriban jelentősnek számító energiamegtakarítást értek el a gyárak. Amióta a legtöbb hasonló helyen 24 órás üzem zajlik, illetve a haladóbb szellemiségű cégek napelem vagy egyéb megújuló energiaforrások révén biztosítják saját energiaigényüket, lényegében teljesen feleslegessé vált az egyébként sokak számára kellemetlenséget okozó szertartás.

Az évszázadok során felgyülemlett bölcsesség és tapasztalatok révén a józan gondolkodó máris előre látja, hogy a nép szívatása céljából a lehető legrosszabb konstrukciót fogják idehaza bevezetni derék honatyáink. Azaz téli időszámítás júniusban is, hajnali 5-kor hapták, de igazából már két órával korábban kivet majd mindenkit magából az ágy az első napsugarak hajnali 3 körüli előbukkanása révén.

Ennyi időre nem is érdemes lefeküdni.

Hogy a baljós előjeleket kissé hatásosabban nyomatékosítsuk: Oroszországban már 2011-ben bevezették az állandó nyári időszámítást. Ezt azonban 2014-ben télire cserélték, mert számos panasz érkezett a lakosságtól, hogy az előzőleg bevezetett beosztás mégsem megfelelő nekik. Elvégre így nem marad nyitva elég ideig a kocsma.