Terjed a magyar mentalitás a tengerentúlon: hackeli a Chicago-i önkormányzat a lámpákat, hogy több bírságot szedjen be

0

„Fizesse csak a bírságot a szabálysértő!”

– üzeni a sok retardált hülye, akiknek fingjuk nincs a pártállami közigazgatás tényleges működéséről, a pofájuk viszont hatalmas.

Bár olykor valóban sok a felelőtlen sofőr az utakon, a szándékos szabálysértők nagy része előre fel van készülve a kellemetlen szituációkra, és jól bespájzolnak lézerblokkolókból, GPS-térítőkből és hasonló technikai kütyükből, esetleg rokkant kártyából. A hálón így leginkább az alkalmi, véletlen nem figyelő autósok akadnak fenn, illetve azok, akiket egy indokolatlanul „ottfelejtett” tábla vagy meghackelt közlekedési lámpa révén meszelnek el.

Egy jelentés szerint a csőd szélén álló Chicago-i önkormányzat pontosan ilyen manipulált jelzőlámpákat alkalmaz 35 millió dollárnyi bírság bezsebeléséhez. Azoknál a kereszteződéseknél, ahol forgalomfigyelő kamera van, jelentősen rövidebb ideig, mindösszesen 20 másodpercig világít a zöld és a sárga fény együtt. Akad, aki a zöld jelzés kellős közepén hajt bele a kereszteződésbe, ám kanyarodás során máris pirosba fordul a lámpa, aztán a kamera már kattintja is a képsorokat az emberéleteket veszélyeztető sofőr felelőtlen viselkedéséről.

petersburg-2805505

A kamerák nélkül működő kereszteződéseknél a zöld jelzés átlagosan 70 másodpercig marad fent, a 20 másodperces váltakozási idő tehát oly radikálisan rövidebb a kívánatosnál, hogy nem bizonyult nehéz feladatnak lebuktatni a Chicago-i önkormányzatot.

Persze, mivel ők a hatóság, bármit megtehetnek az eleve ronggyá adóztatott és velejéig kizsákmányolt csóró munkással. Akik biztosan nem fognak ellenkezni a bejövő fizetési felszólítás és végrehajtói akciók ellen, hiszen az őket érő folyamatos stressz és „ködös agy” révén még be is veszik, hogy tényleg legutolsó, legalja szabálysértőkként működtek a bírságot megelőzően.

Timothy Galarnyk közlekedésbiztonsági szakértő szerint bár településenként előfordulhatnak különböző dinamikájú jelzőlámpák, hogy a forgalom menete a lehető legracionálisabban szabályozható legyen, aranyszabály, hogy egyazon településen belül minden lámpa zöld fényének ugyanannyi ideig kell világítania. Nem lehet ugyanis a sofőröket ennyire összezavarni a rengeteg különböző ideig fennálló szabad jelzéssel, mert az ugyanúgy balesetveszélyes dolog, mint egy eleve rosszul beállított forgalomirányító rendszer.

pexels-kaique-rocha-266044

Nem szabad elfelednünk, hogy az egyes önkormányzatok ugyanúgy profitorientált alapon működnek, mint egy kapitalista cég. Kezükben van viszont egy aduász: úgy is beszedhetnek pénzt, hogy cserébe semmilyen (legalább illúzió szintjén létező) ellenszolgáltatást nem nyújtanak, és ezt pofátlanul ki is használják az elnyomott lakosság ellen.

Eljön még az idő, amikor az igaztalan büntetések fizetésének megtagadásából mozgalom lesz. Aztán hisztériázhat a magát szabálykövetőnek hazudó terrorista csürhe, hogy micsoda cudar világ érkezett el a valódi bűnösök részére.