Rekordot döntött az elmúlt években a meggyilkolt klímaaktivisták száma

0

Ahogy egyre több és több mocsokságot követnek el a bolygóirtó magáncégek az emberiség ellen, úgy növekedik az általuk tepsibe pakolt, lelkiismeretes tényfeltárók száma.

A klímaaktivisták közösségét alapvetően két nagy csoport alkotja: a kampányokat, valamint tüntetéseket lebonyolító nonprofit szervezetek, illetve a fű alatt ténykedő oknyomozó-tényfeltáró újságírók. Utóbbi kategória, mivel sok esetben magányosan, esetleg 1-2 segítő által végzi tevékenységét, bizony fokozottan ki van téve életveszélyes fenyegetéseknek.

Mindez olyannyira így van, hogy a Global Witness 2020-as összegzése alapján 2018-ban, majd 2019-ben egyaránt rekordot döntött a meggyilkolt klímaaktivisták száma. A 2018-as esztendőre 164, egy évvel később pedig már 212 ismert környezetvédő került a vérszomjas természetirtók halállistájára.

Ebben a két évben a legkomolyabb veszély a kolumbiai polgárokra leselkedett, ahol 64 személy vesztette életét klímaaktivizmus következtében. A második helyet a Fülöp-Szigetek szerezte meg. Összességében a halálos áldozatok mintegy fele e két országból származott.

coron_philippines

Európa legtöbb országa szerencsés helyzetben van, mivel mifelénk már rég lezajlottak a legnagyobb horderejű erdőirtások, az egyéb környezeti ártalmakra pedig a civil nyomás végett a politika is kénytelen legalább a látszat szintjén figyelni. Az Unión belül Románia van elkönyvelve egyetlen kivételként, ahol az illegális fakitermelés legalább 50%-ban járul hozzá a fás erdők pusztulásához. E szomszédunk maradt az egyetlen nagy területű, összefüggő erdőségekkel tarkított állam az öreg kontinensen, egyben itt érik már csak halálos inzultusok a kémkedő zsurnalisztákat.

A romániai illegális fakitermelések java részét meglepő mód nem helyi vállalatok végzik, hanem az osztrák Schweighofer Csoport, akik pár helyi politikus lefizetése révén korlátlanul kifosztható gyarmatukká tették Erdély nagy részét.

Nem kizárólag halál vár a kilövési engedéllyel rendelkező környezetvédőkre. Olykor a zabolázatlan gyilkolászás nem kifizetődő, így sok újságíró amolyan „figyelmeztetésül” cybertámadást kap a nyakába. Olyan is előfordult, hogy egy férfi laptopjáról minden tényanyagot, bizonyítékot töröltek hackerek, majd pedig saját naivitása áldozata lett, miután egy nővel összeköltözvén az poloskákkal és kamerákkal aggatta tele az apartmant.

pexels-markus-spiske-2990612

Az életben maradó firkászoknak sem alakul tehát jobban a soruk. Gyakorlatilag a komplett magánéletükkel fizetnek az igazság feltérképezéséért. Párkapcsolatot, családot nem tarthatnak fent a rájuk leselkedő folyamatos életveszély miatt, aki mégis kockáztat, könnyen a fentebb vázolt szituációhoz hasonló sors válhat jussává.

0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás