Nem szükséges többé állatokon tesztelni az új gyógyszereket

0

Jó hír a gyógyszer -és vakcinagyártóknak!

Az idei évtől fogva nem szükséges állatokon – jobbára egereken, patkányokon, majmokon és kutyákon – teszteltetni az új típusú gyógyszereket. Legalábbis Amerikában. Megteszik helyettük az önkénteskedő személyek.

A 2022 szeptemberében beterjesztett, majd elfogadott rendeletet Joe Biden már alá is írta. Meglepő, hogy ugyanaz a Rand Paul jegyzi a törvényjavaslatot, aki a kísérleti COVID vakcinák kapcsán Anthony Faucit számtalan alkalommal pellengérre állította. A korábbi, csaknem egy évszázadon át fennmaradt szokásjogot, miszerint emberkísérletek lefolytatása előtt minden esetben állatokon kell kipróbálni a bevezetendő új típusú gyógyszereket, 1938-ban vezették be, épp időben ahhoz, hogy Amerikára ne terjedhessen át a mengelei téboly.

Az állatokon végzett gyógyszerkísérletek feleslegessége nyilvánvaló, miután megtudjuk, hogy tíz gyógyszerből 9 teljesen használhatatlannak bizonyul emberekre bevezetve vagy hatástalanság, vagy súlyos mellékhatások bekövetkezte végett, így az éves szinten több tízezer felhasznált állat áldozata is hiábavaló.

kiserleti_horcsog

Érdekes módon mégsem arról van szó, hogy végleg tiltólistára kerülnének az állatokkal lefolytatott vizsgálatok. Csupán az előzetes teszteltetés követelménye szűnik meg, mielőtt élő embereken kezdenének az újonnan bevezetendő gyógymódokkal kísérletezni. Ha akarják, a gyógyszeripar aspiránsai továbbra is próbálgathatják piruláikat állatokon azok széles körű elterjesztése előtt, ám ez esetben előfordulhat, hogy lemaradnak egy újfajta gyógymód feltalálásáért vívott versenyben.

Nagy reményeket fűznek a számítógépes modellezés elterjesztéséhez, mikor betáplált adatok algoritmikus elemzése által becsülik meg egy készítmény várható hatását.

Az FDA (amerikai élelmiszer -és gyógyszerbiztonsági hivatal) reményeit fejezi ki, hogy a gyógyszerkutatások tempója szteroid üzemmódra kapcsolhat a könnyebbségek bevezetésének köszönhetően.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás