Négynapos munkahetet a népnek!

0

Az EU sóhivatalai végre egy egész értelmesnek mondható rendelkezést forszíroznak. Bár évek óta napirenden van a négynapos munkahét bevezetése, mind ez idáig (hűje aki ezt kitalálta) egyetlen ország sem vetemedett arra, hogy törvénybe iktassa a rabszolgák láncának enyhe lazítását.

Hamarosan azonban precedens lehet a négynapos munkahét víziójából, miután az Európai Parlament baloldali pártjai kacérkodnak az ideával. Döntésük meghozatalában nagy szolgálatot tett a koronavírus-járvány, melynek nyomán a teljesen felesleges és értelmetlen munkakörök milliószám válnak az enyészet martalékává – hála az égnek.

Víziójukkal kapcsolatban nyílt levelet fogalmaztak meg az Egyesült Királyság, Németország és Spanyolország kormányainak, akik körében korábban már felmerült a munkaidő-csökkentés gondolata:

A történelem során a rövidített munkaórákat leginkább gazdasági válságok idején vezették be, hogy a munka minél egyenlőbben legyen elosztható a munka nélkül maradt és az agyonhajszolt emberek között. Civilizációnk és társadalmunk további fejlődése érdekében itt az alkalom, hogy a rövidített munkahét felé mozduljunk el a fizetések csökkenése nélkül.

negynapos_munkahet_1

A jövedelmek szinten tartásának biztos fedezete van. A négynapos munkahét legfőbb előnye a – paradox módon – magasabb termelékenység. Legrosszabb esetben is ugyanazon szinten marad, mint korábban 5 nap esetén. További jótétemények a munkaerő mentális jólétének növekedése, illetve a szabadidő gyarapodása, melyet mindenki legjobb belátása szerint használhat fel.

Az iparmágnások szerint persze a négynapos munkahét nem tenne jót a gazdaságnak, de hát őket valóság révén meggyőzni enyhén szólva is lehetetlen vállalkozás. Az ipari kapitalizmusnak réges-rég nem az ember munkaereje kell igazából, hanem hatalmuk megtartása érdekében idejük, illetve identitásuk birtokba vételére játszanak. Ahogy viszont a munkaidő-csökkenés korábbi kísérleteiből leszűrhetjük, eme rendelkezés valamelyest csillapítja az a jóságos istenember-munkaadók iránti feltétlen lojalitást.