Évezredek óta nem látott szárazság tombol Európában

0

Az elterelő COVID-hadművelet közepette oly gondok gyötrik az öreg kontinenst, melyek mérete mellett messze eltörpül bármiféle médiariogatás: biblikus méretű, közel két évezrede nem látott szárazsági hullám érte el Közép-Európát.

A Nature Geoscience tudományos szaklapban publikált kutatás tölgyfák biokémiai lenyomatát vizsgálta. Több mint 27 ezer szén, valamint oxigén izotóp felmérést követően jutottak ama konklúzióra, hogy az i. e. 75-től 2018-ig terjedő időtartományban soha a történelemben nem bizonyult oly száraznak a jellemző időjárás, mint az utolsó 5 év folyamán.

A tudósok szerint – megfelelő felkészültség és műszerezettség esetén – gyerekjáték mesélésre bírni a sok ezer éves tölgyfákat, legyen szó akár élő, akár már elpusztult növényekről. Minél szárazabb az időjárás, annál inkább megszaporodik az évgyűrűkben a szénmolekulák száma, mely jelzi a fotoszintetizáló működés felfokozódását. Nedves időben épp ellenkezőleg: a lekötött oxigén növekvő mennyisége mutatja: az adott időszak alatt bőven jutott csapadék az élővilág táplálására.

A jelenlegi kutatáshoz felhasznált információkat 21 élő, valamint 126 elhalt fából nyerték ki. A legfontosabb kinyert értékek a középkor előtti időkből származnak, eme időszak időjárási viszonyairól ugyanis nincs hitelt érdemlő írásbeli forrásuk a kutatóknak.

pexels-luis-quintero-1559694

A megállapított trend összességében a szép lassú, folyamatos száradás irányába mutat, ugyanakkor a mesterségesen felfokozott klímaváltozásnak köszönhetően a földrész sivatagosodása a természetes valójánál jóval erőteljesebb lendületet vett. Mindezen szisztéma épp 2015-18 között kapcsolt turbó sebességre.

A trend természetesen nem teljesen lineáris: helytől függően hullámzó tendenciákat mutat. Akad olyan terület az öreg kontinensen, melyen belül inkább fokozottabb lehűlés, valamint csapadékbőség körvonalazódik, ugyanakkor az extrém ingadozások egyre jelentősebb szerepet kapnak. Összességében a szélsőséges anomáliák összjátéka okozza a mezőgazdaság, illetve a természetes ökoszisztémák összeomlását, nem annyira a trendszerűen növekvő vagy csökkenő átlaghőmérséklet, melyhez a természet képes volna alkalmazkodni.

0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás