11 év börtönre ítélték Elizabeth Holmest, a Theranos-csalás kifundálóját

0

Modern létünk szinte minden aspektusát meghatározza a szilícium-völgyi tech kultúra. Akármit is veszünk kézbe, ami nem helyi termelők munkájának gyümölcse, gyakorlatilag óhatatlanul is belefutunk valamely startup-unikornis által előállított termékbe.

A Szilícium-völgy vállalkozásai életünk minden területén megváltást ígérnek nekünk, csak előbb adjuk oda adatainkat, valamint testünk és elménk feletti kontroll jogát a milliárdos pszichopaták részére.

Gyakorta kiderül viszont, hogy a mesés ígérvények sűrű fátyolszövete mögött valójában a nagy semmi húzódik meg, az emberiség életének jobbá tételével házaló üzletemberek pedig eltűnnek a balfenéken. Ám mielőtt ezt megtennék, gyorsan kivonják vállalkozásukból a naiv és balga lakosság bizalomból beléjük fektetett pénzét.

Aztán jöjjenek az adófizetők, hogy kihúzzák a kapitalizmust a maga által ásott gödörből.

Elizabeth Holmes „sikersztorija” azért is egyedülálló, mert a messiás szabad piac dicsőségének szinte minden szóba jöhető aspektusát integrálta a maga személyében.

Itt egy innovatív, fiatal startup vállalkozó, aki 19 évesen úgy döntött, megváltja a világot. Vállalata, a Theranos örök időkre múlt időbe kívánta helyezni a vérvétel keserves és ódivatú módszertanát. Kutatási tevékenységük fő küldetésévé az vált, hogy egyetlen csepp vér bevizsgálása által is diagnosztizálható legyen az ember minden búja és baja.

Az ígérvény túl szép ahhoz, hogy igaz legyen – így hát mit volt mit tenni, a komplett milliárdos szcéna és vele a szilícium-völgyi tech szektor elárasztotta a hölgyet busás dollármilliárdokkal.

Mint említettem volt, a Theranos sokszarvú csillámpóniként került a modern tudományos világ élére. A vérvétel forradalmasítása mellett a női startup-vállalkozók renoméjának kérdése is reflektorfénybe került. A Theranost 2003-ban alapította Elizabeth Holmes, akkoriban még igencsak sok kérdőjel sorakozott az állítás mögött, hogy hamarosan a női vállalkozók lesznek a startup-kultúra éllovasai.

Holmes mögé nem csak a milliárdos tőke sorakozott fel, hanem társadalmi mozgalmak tömkelege is, mint feminista, genderista körök, továbbá a szociális különbségekkel foglalkozó civil szervezetek sokasága is vállára emelte a hölgyeményt.

elizabeth_holmes_portrait

Elizabeth Holmes így nem pusztán megbecsült tudóssá vált annak ellenére, hogy egyetemi végzettséget soha nem szerzett, de még a média is véres kardként hordozta őt körbe egy eljövendő szép új, gender-igazságos techvállalatok uralta világ hírnökeként.

Holmes nagyon durván presszionálva volt, hogy megfeleljen a rá erőszakolt imidzsnek – nem csak a saját maga renoméja forog kockán egy esetleges kudarc esetén, hanem a gender-egyenlőség ügye, a szabad piac Y-generációs, friss és üde vállalkozóinak legitimációja, meg persze a rá bízott befektetői milliárdok sorsa is.

A lufi 2015-ben kezdett leereszteni, mikor tudósok egy csoportja publicisztikát közölt arról, hogy a Theranos bő 12 évvel az alapítását követően semmilyen tudományos haladásról nem tud számot adni, s kutatási eredményeket sem hozott nyilvánosságra. A botrány hatására Holmes egy labortúrára invitálta Amerika akkori alelnökét, Joe Bident, hogy nézzen körül a helyszínen. Bident lenyűgözték a látottak, majd további jó munkát kívánt Holmes-nak – aki egy Patyomkin-laborba hívta az alelnököt, miközben a valódi Theranos-főhadiszállást káosz emésztette.

Ugyanebben az évben a Wall Street Journal leleplezte, hogy a Theranos a saját Edison névre keresztelt prototípus-tesztmasinái helyett tradicionális vérvizsgáló műszereket használ, miután 12 év alatt sem voltak képesek előállni működőképes berendezéssel. Ekkoriban már élő embereken kísérleteztek, akiknek jó ég tudja, miképp alakult sorsuk a kamulabor vizsgálatai útvesztőiben.

2016-ban bűnügyi eljárás alá vonták Holmest és a cégét, 2018-ban pedig végelszámolás alá helyezték a kamuvállalatot. Az utolsó napokban minden bizonyítékot, vértesztet és dokumentumot megsemmisítettek. A Theranos mindennemű szabadalma a Softbank csoport kezére került, akik pont a felszámolás előtti hónapokban fektettek a vállalatba. Azóta a Theranos nevet szabadalmi trollkodásra használják. 2020-ban pl. egy PCR-teszteket gyártó céget pereltek be, amiért állítólagosan Theranos-szabadalmat sértettek termékükkel.

Mivel az alapító Elizabeth Holmes a 2003-as kezdetektől egészen a 2018-as felszámolásig egy személyben vezette a vállalatot mint CEO, neki kell felelnie a csalás mindennemű következményéért. Egy évvel a ponzi-cég lelepleződése előtt a Theranost 9 milliárd dollárra értékelték a befektetők, valamint sok száz millió dollár befektetői, filantróp és állami támogatással tömték a semmit.

A tárgyalás hosszú éveken át húzódott a COVID-riogatás, valamint Elizabeth Holmes, a végrehajtás hátráltatása céljából megejtett teherbe esése miatt, így az ítélet csak az elmúlt napokban születhetett meg. A bíróság 11 év 3 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a szélhámos nőt, melynek megkezdéséért jövő év április 27-én kell jelentkeznie. Tán azért ekkora fokú engedékenység, hogy legyen módja addigra felszívódni?

Holmes delúziója nem ismer határokat: második terhessége mellett az ítélet meghozatala idejében avégett is reménykedett a felmentésben, hogy véleménye szerint a magafajta attraktív nőket nem dugják börtönbe.

Ahogy egy szabvány pszichopata, úgy Holmes sem rendelkezik önálló személyiséggel, ismert vonásai minden egyes elemét másoktól kölcsönözte. Szándékosan elmélyítette alap esetben eléggé nőies hangját, hogy így keltse komoly üzletasszony benyomását. Egy interjúja alkalmával szép fokozatosan ki is esett szerepéből, s vált mélységes vokálja az idő haladtával egyre magasabbá.

Kislány kora óta Steve Jobs rajongója volt, nem véletlen kiáltották ki őt női Jobsnak. Hasonlóan hozzá, Holmes is fekete garbót viselt s egyáltalán nem adott az üzleties megjelenésre. Bíróságon viszont, hol a tisztelt ház szimpátiájának elnyerése számított, egyből visszavedlett önmagává, s hangját is lányosabbra állította.

Érdekesség a végére, hogy az mRNS technológián alapuló gyógyászati termékek, valamint kísérleti COVID vakcinák előállítója, a Moderna is csaknem a Theranos sorsára jutott, s óriási csalásnak kiáltották ki a befektetők. Amennyiben nem jön a COVID, a Moderna fejesei is bíróság előtt magyarázhatnák a bizony hitványukat. Minderről két angol nyelvű cikket olvashatnak az érdeklődők:

Moderna: A Company “In Need Of A Hail Mary”

Lavishly funded Moderna hits safety problems in bold bid to revolutionize medicine