Beperelt a Subway egy újságírót, aki szerint a csirkés szendvics nem csirkéből van – és vesztett

0

Egy kanadai TV-műsor, a Marketplace munkatársai forgattak epizódot a Subway szendvicseiről – egy gyanút gerjesztői nézői figyelemfelhívás után. A buzgó lelkesedéssel felvértezett úriember szerint a Subway csirkés fogásai nem valódi csirkéből vannak. Hogy az igazság felszínre kerüljön, a műsor szerkesztői laborba vitték a Subway-szendvicseket kivizsgáltatni.

A gyanú beigazolódott. Míg az összehasonlítás végett szintén górcső alá helyezett két konkurens szendvicsminta 89% körüli arányban tartalmazott valódi csirkét (a maradék százalékok az utófeldolgozást, illetve fűszerezést jelentik), a Subway termékeinél mindezen arány alig 43%-ot tett ki – a maradék rész a kimutatott összetevők szerint pedig szójafehérje. A vizsgálat eredményét természetesen ország-világ előtt mutatta be a CBC televíziója.

Mindezeket meghallván a Subway főnöksége éktelen hisztériában tört ki, és rágalmazási pert akasztottak a műsorvezető újságíró nyakába. Szerintük az eredmény hibás kutatás eredménye, mely megrendelésre készült.

A tárgyalást követő bírói ítélet alaposan elmeszelte a Subway ügyvédseregét. A bíró szerint az élelmiszerbiztonság első számú prioritást élvez az amerikai fogyasztók szempontjából, akiknek joga van tudni, mi is kerül a szájukba az egyes élelmiszeripari cégek ténykedése nyomán.

A háború itt még nem dőlt el: az ítélet után a Subway fellebbezett.