20. szülinapját ünnepli a Hands Up stílus. Lássunk néhány felejthetetlen nyári klipet húsz évvel ezelőttről!

0

Nagyjából 2002-től mondhatjuk el, hogy megszületett a Hands Up, mint önálló zenei stílus. Ezen időszakban a kemény ütemekkel, egyszerű, ám fülbemászó dallamokkal, valamint eurodance vokálokkal apelláló műfaj megkezdte leválását a korábban „commercial trance”-ként vagy „club trance”-ként ismert kategóriáról.

Bár a Hands Up létrejöttéhez ihletül szolgáló Dancecore jó 4-5 évvel korábban velünk volt már, annak vegyítése a kommersz rádióslágerekkel 2002-re hozta el azt a tökéletes elegyet, melyet ez a roppant pergős és ütős, mégis dallamos és érzelmes műfaj reprezentál.

A sors iróniája, hogy ugyanezen formulát a szélsőségekig elvezető Hardstyle-nak sikerült befutnia az amerikai kontinensen is, ám a Hands Up-pal nem bizonyult ennyire kegyesnek az élet.

A nosztalgia jegyében kiválogattam tíz emlékezetes nyári slágert nagyjából 20 évvel ezelőttről, egészen pontosan a 2002-2003-as szezonokból, mely időszakban talán a legtöbb ilyesféle alkotás született.

Az első esztendőkben még nagyban megmutatkozott a trance inspiráló erejének hatása, melyből fokozatosan veszített a stílus az idő múltával. A hasonlóságoknak köszönhetően akadnak olyan darabok is a felsorolásban, melyek inkább a Hard Trance vagy Acid Trance kategóriába tartoznak, de szoros baráti és rokoni viszonyt ápolnak a kor dance slágereivel.

Most pedig nosztalgiára fel!

1Starsplash – Wonderful Days

2Cosmic Gate – The Truth

3Aquagen – Summer is Calling

4Jan Wayne – 1,2,3, Keep The Spirit Alive

5Ian Van Dahl – Try

6Brooklyn Bounce – Bring It Back

7Klubbingman – No Limit (On The Beach)

8DJ Sammy – Boys of Summer

9Rocco – Drop The Bass

10Kai Tracid – 4 Just 1 Day