Kitiltaná a fesztiválokról a telefonokat a Q-Dance és az ID&T alapítója

0

Az idén ünnepli 20. születésnapját az ID&T (Tomorrowland) kisöccseként működő Q-Dance. Nem is létezik a világon olyan hardstyle-rajongó, aki eme patinássá vált nevet ne ismerné, legalább a hard dance fesztiválok zászlóshajóiként számon tartott Defqon.1 és Qlimax révén.

Eme jeles alkalomból most hétvégén tartottak egy gigantikus csarnokos bulit, a 3voor12 holland zenei magazin pedig exkluzív interjút bonyolított le a Q-Dance logó mögött rejtező arcokkal. Wouter Tavecchio-t, az ID&T és a Q-Dance alapítóját is beszélgetésre invitálták.

Ő pedig talán túlontúl is nyíltan és őszintén elmondta, mi zavarja őt leginkább ezekben a mai rendezvényekben. Gründolnak egy gigantikus fesztivált, ahol a világ legnagyszerűbb látványvilágával, élménycsomagjával, valamint bivaly lineup-jával találkozhatnak a világ minden tájáról érkező raver-ek (ne feledjük, hogy a Tomorrowland, a világ legnagyobb elektronikus zenei fesztiválja is az ő gyermekük).

A hálátlan népség viszont ahelyett, hogy akár részegen, befüvezve vagy gombázva élvezné az élménycsomagot, amit nyújtanak nekik, és vidáman táncikálna, inkább előkapja az okostelefont, majd nekiáll a középső sorokból videózni. Ahogy az a kései Qlimax -és Defqon aftermovie-kból látható volt, az ezerszám levegőbe emelkedő mobiltelefonok versenyt villódznak a színpadon és a közönség feje fölött zajló fény -és lézertengerrel.

Tavecchio szerint ez nagyon nincs így jól, ezért szeretné, ha az ID&T és Q-Dance rendezvényekről kitiltásra kerülnének a mobiltelefonok, hogy a látogatósereg teljes valójában átélhesse ama élményt, amit a szervezők a speciális látványelemek ezreivel elérni kívánnának.

Természetesen az elején átélnél néhány kínos pillanatot, de amint megiszol pár sört, esetleg mást, máris sokkal lazábbá válsz. És nem az optikán keresztül szemléled majd a műsort. Azt gondolom, hatalmas szégyen, hogy emberek ilyent művelnek. Én megértem, de olyan ez, mintha pusztán egy moziban bámulnád a vásznat. Mi egy igazi 4D élményt állítunk össze csak nektek, úgyhogy rakjátok már el azokat a telefonokat!

Szerencsére ifjú titánok is dolgoznak a Q-Dance irodában, akik hangyányit félvállról vetették oda a nagy öregnek, hogy túl idős már ahhoz, hogy megérthesse ezt a világot. Ami működött 20 éve, manapság már nem megvalósítható, vagyis nem lehetséges a mobiltelefonokat kitiltani a rendezvényről komolyabb következmények nélkül.

Az is felvethet persze bizonyos kérdéseket, hogy ha zenei fesztiválokról van szó, miért vált fontosabbá az utóbbi években a látvány az előadók műsoránál? Vajon így ezek a rendezvények nem vonzanak be számtalan olyan egyedet, akik nem a zene szeretetéért, hanem kizárólag az élményfaktorért látogatják ezeket a fesztiválokat, esetleg nem is szeretik magát a műsort, hanem kizárólag a körítés ejti transzba őket?

Mindenesetre Tavecchio nem adja fel elképzelését. Habár a mobiltelefonok tiltólistára helyezése egyelőre nem időszerű, igyekszik kitalálni olyan rendezvényt, ahol megvalósulást nyerhet eme koncepciója.

Elteszem ezt az ötletet későbbre, egy másik rendezvényhez. Eljön majd a nap, amikor igényünk lesz rá.