Ugyanaz lett a Tomorrowland és Defqon.1 fesztiválok tulajdonosa, mint a Szigeté

0

A koronavírus-riogatás többek közt a világ fesztiváltérképét is alaposan átírta, még ha kívülről nem is igazán látszanak ennek jelei.

Ugyanazon folyamat zajlik, mint bármely gazdasági válság időszaka alatt: radikális tőkekoncentráció figyelhető meg. Minden válsághelyzet kiválóan alkalmas arra, hogy a gazdagok gyorsan kisajátítsák a kisemmizett szegények minden vagyontárgyát, mégpedig bagóért cserébe.

Lényegileg ugyanezen folyamat zúdul rá a céges világra: a kis hal megeszi a magánszemélyt, a nagy hal megeszi a kis halat, a portfóliókezelő megeszi a nagy halat, a multinacionális bankszektor megeszi a portfóliókezelőt, mígnem végül a világ teljes vagyona az 1%-nyi elit kezében összpontosul, a nagyvilág lakossága pedig kifosztott zsellérként hódolhat az új világrendnek.

Pontosan ezt az utat járta végig a holland ID&T csapata: a független cég a 2010-es évek elején az SFX Entertainment (később Livestyle) holding vállalat puzzle-eleme lett. A koronavírus-lezárások azonban oly mértékben betettek a szórakoztatóiparnak, hogy már eme (kizárólag erre a területre koncentráló) nagyvállalat is csődközeli állapotban táncol, ezért hát a Livestyle kénytelen-kelletten eladta a többségi tulajdonában lévő ID&T-t egy pénzügyi alapnak.

marketing-online-1427786

A Providence Equity amerikai tőkebefektető vállalat a Superstruct Entertainment fantázianév zászlaja alatt egyesíti az összes, általa menedzselt zenei fesztivált. A Superstruct neve nem ismeretlen a hazai pénzügyi résztvevők részére, mivel ernyőjük alá tartozik többek közt a hazai Sziget fesztivál is.

Ez azt jelenti, hogy a Tomorrowland, Defqon.1, Qlimax, Mysteryland, Thunderdome, Sensation és megannyi kisebb-nagyobb (általában hard dance) zenei fesztivált tömörítő ID&T bagázs új tulajdonosa ugyanaz lett, mint a Sziget fesztiválé.

A Superstruct gyámsága alá tartozik a Sziget Kft. teljes fesztivál-felhozatala, tehát nem csupán a Sziget Fesztivál, hanem a Balaton Sound, Volt Fesztivál, Strand Fesztivál és a B My Lake is. További pátyolgatott gyermekeik az Elrow spanyol EDM-kiadó rendezvényei, a németországi Tomorrowland-ként nyilvántartott, viszonylag fiatalnak számító Parookaville, a spanyol Sónar, vagy a szintén német Wacken Open Air metálzenei fesztivál.

A Superstruct a Tomorrowland-et jegyző ID&T mellett megkapja annak különféle divízióit is, mint a Q-Dance (a világ legnagyobb hardstyle fesztiváljai), a B2S (a Q-Dance kisöccse, kisebb hard dance rendezvényekkel), az Awakenings fesztivált szervező Monumental Productions, valamint néhány kisebb rendezvényszervező céget, illetve booking-ügynökséget is besöpörhetett magának.