Teljes katasztrófa: súlyos balesetek és halottak az ausztrál Defqon 1-on, betiltásra kerülhet a fesztivál

0

Minden egyben volt ahhoz, hogy a Defqon 1 ausztráliai felvonása idén is a lehető legjobban süljön el. A jubileumi évfolyamát ünneplő rendezvényen azonban szinte semmi nem úgy sikerült, ahogy kívánatos lett volna.

Már rögtön a stage-ek építésekor az egyik színpad összeomlott, és elölről kellett kezdeni az összeszerelését. A buli sem zajlott felhőtlenül, a résztvevő mintegy 30.000 raver egy része a Reddit-en számolt be arról, hogy a közönség összetétele sokat változott az utóbbi 1-2 évben, a színvonal rovására. Megszaporodtak a kábítószert nagy mértékben és felelőtlenül használó látogatók. A fellépők névsora is adott okot a panaszra, a kezdés előtti hetekben-napokban több nagy név is visszamondta műsorát, legtöbben egészségügyi okokra vagy családi problémákra hivatkozva.

A szerencsétlenül megérkezett fellépőknek és vendégeknek sem jutott szebb sors. A rendezvény területén akkora volt a szárazság, hogy szabályos porviharok keletkeztek a táncoló tömeg által felvert homoktól. Ami azonban igazán aggodalomra ad okot, hogy a mostoha időjárási körülmények mellett a biztonsági személyzet hanyagságának köszönhetően oly mértékben megnőtt a kábítószer-túladagolások száma, hogy két fiatal halálát okozta: egy 23 éves férfi és egy 21 éves nő esett össze a tánctéren.

A két halott mellett összesen 13-an kerültek kórházba, valamint több mint 700-an kértek a helyszínen orvosi segítséget. A drogproblémák mellett a legtöbb gondot a belélegzett por által keltett fulladás okozta. Az ily mértékben megterhelt tüdő fokozottan ki van téve a szilikózis veszélyének.

A katasztrofális események után azonnal aktivizálta magát Új-Dél-Wales miniszterelnöke, a fesztivál betiltását szorgalmazva. Az egyik áldozat családtagjai azonban védelmükbe vették a szervezőket. Szerintük nem egy rendezvény felelős az azonosíthatatlan eredetű és összetételű kábítószerek fokozott terjedéséért, hanem az elégtelen ausztrál drogpolitika, a fiatalok felvilágosításának hiánya, valamint a megfélemlítés alkalmazása az állampolgárokon, ami erőszakkal tartja őket tudatlanságban és félelemben a drogokkal kapcsolatban.

Az igazságos szabályozás hiányának köszönhetően Ausztráliában olyan hatóanyagok is tiltólistán vannak, melyek jobbára veszélytelenek használóikra nézve, és a világ legtöbb országában teljesen szabadon hozzáférhetők. Ezen szerek illegalitásának köszönhetően a bevizsgálásuk is elmarad, melynek révén a hozzájuk jutó tinédzsereknek fogalmuk sem lehet arról, milyen más, akár egyenesen veszélyes kábítószerekkel keverik azokat a dílerek. Ugyanígy a tisztaságukkal, valamint a kívánt hatás eléréséhez javasolt adagolásukkal sincsenek tisztában.

A fesztiválon egyébként zéró tolerancia vonatkozik a drogokra. Semmilyen illegális könnyű -vagy keménydrog nem vihető be a helyszínre, a tetten ért szabályszegőket pedig a szervezőség átadja a hatóságoknak. A fő probléma, amiért ez a szabályzat betarthatatlan, hogy őrkutyákat is alkalmaznak a kábítószerek kiszimatolásához. A kutyák láttán rengeteg felkészületlen fiatal megrémül. Ijedtükben még a kapuhoz érkezés előtt letolják az összes magukkal vitt (teljes napi adagnak szánt) cuccot. Így sokkalta nagyobb eséllyel adagolják túl magukat, mintha egyszerű motozás után a gondosan elrejtett pirulákkal valahogy beslisszolhatnának a kapun.