Napkollektort minden házra!

0

Egyelőre elérhetetlen utópiának, mindenesetre éljenezendő törekvésnek számít a modern építmények közműhálózatoktól való függőségének csökkentése, esetleg megszüntetése. Az elektromos hálózat válhat az első energiaforrássá, melynél nem kell többé halálfélelemben vergődve várnunk a sárga csekk érkeztére.

A CITE Research nemrég publikált felmérésében 2000 amerikai háztartást kérdeztek meg online, preferálnák-e a házakra szerelhető napkollektorok kötelezővé tételét. 70% válaszolt igennel.

Az eredmény ugyan mutat korcsoportonként néminemű aránytalanságot (minél fiatalabb a megkérdezett, annál nagyobb eséllyel felelt pozitívan), ám összességében a teljes lakosság sihedertől az aggastyánig pártolna egy hasonló jellegű törvénykezést.

Az is kiderül a kutatásból, hogy a politikusok jobban tennék, ha kifelejtenék magukat az ehhez hasonló szakpolitikai kérdésekből. Egy tudományosan igazolható tények mentén tevékenykedő szakértőcsoport sokkalta magasabb eséllyel győzi meg a lakosságot a váltás szükségességéről, és hogy hosszú távon saját maga is jól jár a megújuló energiaforrások használatával, mint a parlamentben bohóckodó hazugsággyárak.

Kaliforniában az idei évtől minden újonnan felépülő házra kötelező napkollektort szerelni.

A szabályozás minősége, értelmes szakértői rendelkezés esetén, természetesen magasan megfelel a realitásoknak. Olyan helyeken, mint az USA-beli északi államok többsége, ahol jórészt lehetetlen volna megfelelő mennyiségű áramot kizárólag napkollektorok révén előteremteni, nem fognak hasonló rendelkezést hozni. Kizárólag ott lesz kötelező a napelem, ahol a hatékony kiaknázáshoz rendelkezésre állnak a feltételek.

Az efféle innovatív gondolkodást megkövetelő területeken az idősebb generációk adnak a fiatalok véleményére. Amennyiben napelemek felhelyezéséről kellene az egy fedél alá tartozóknak önállóan döntést hozni, valamelyest többen hallgatnának gyerekeikre (36%), mint a fiatalok szüleikre (34%). A legtöbbek döntését összességében mégis inkább a baráti kör (45%) befolyásolja. Azaz legtöbben egy olyan ismerősüktől kérnének tanácsot ez ügyben, aki konyít valamelyest a témához.