Ennyire lusta és kényelmes a Z-generáció: fiatal japán lányok húzogatják körbe tradicionális riksán a turistákat

0

Ugye mind jól tudjuk, hogy a Z-generáció elkényelmesedett, lusta, egész álló nap a telefonján lóg, s mikor valamit hozzá kéne tenni a világhoz, akkor is legfeljebb a TikTok-táncikálásig jut el.

OK boomer, most akkor álljon itt egy ellenpélda. Japánban, a kapitalizmus egyik világközpontjában tízen-huszonéves lányok húzogatják tradicionális riksákon a turistákat. Ugye ilyet legfeljebb Indiában vagy valamely közép-afrikai sárdagonyában tudnánk elképzelni, hogy emberek egy csoportja kocsihúzogatással keresse a kenyerét.

Mégis itt vannak ezek az aranyos kislányok, kiknek egy része egyetemi képzése tandíjának fedezésére, másik fele a továbbtanulás elmaradása végett örömmel helyezi magát szántó-vető ökör üzemmódban a kocsi elé, majd húzogatja körbe az érdeklődő kedvű turistákat Tokió, Oszaka, Nagoja, Okayama belvárosában.

A helyi kuriózumként – s persze temérdek hímnemű vendég kedvenceként – számon tartott lányok paradox módon a könnyebb utat választják munkájukkal, mivel a japán kultúrában gyakorlatilag alanyi jogon megkövetelt hetvenórázgatás helyett heti 4×6 órát kell eltölteniük a riksa húzogatásával, s közben még temérdek új embert is megismerhetnek szerte a világ minden tájáról.

Maga a munka sem oly nehéz, ahogy azt elképzeljük. Dombon persze kicsit nehéz felhúzni a riksát, de a komplett szerkezet az erőkar elvére épül. Ha az utas hajszál pontosan a lányok által kijelölt pontra és testtartásban ül le, annak mozgásba lendítése gyakorlatilag gyerekjátéknak minősül.

Nyilván hozzá kell szokni a fizikai erőkifejtéshez az elején, de nem olyan ördöngös folyamat ezt abszolválni, az emberi test viszonylag hamar akklimatizálódik a monoton erőkifejtéshez. A legelső bemutatott klipben a Yuka Chan nevű törékeny leányzó egy 90 kilós melákot hordoz körbe Tokióban minden különösebb probléma nélkül.

Most jól kinyílhat a magyar munkáltatók csipája, hogy idehaza vajon mikor fogja a munkaerő ugyanilyen hévvel és lelkesedéssel végezni a dolgát? Nos, elárulom a nagy kulisszatitkot: amikor a riksahúzó lányokhoz hasonlóan mi is 20 ezer forintos órabérért hajthatunk.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás