Japán is megérkezett végre a XXI. századba: nem kell többé floppy lemezen beküldeni a kormányzat részéről igényelt dokumentumokat

0
Floppy Disks

Azt hihetnénk, a floppy lemezekkel való bohóckodás napjainkban legfeljebb közép-afrikai bantu társadalmak sajátja lehet. Pedig az Amerikai Egyesült Államok hadserege, sőt, mint azt alább láthatjuk, a technológiai szuperhatalomként elkönyvelt Japán egyes hatalmi szervei is mereven ragaszkodnak a forgalomból hosszú évek óta kivont floppy lemezekhez.

A kormány egy modernizációs initiatíva keretében most megkísérel leszámolni az eltelt évtizedek során elavulttá lett médiumokkal.

Taro Kono digitális ügyi miniszter felelős az összes olyan törvény és jogszabály szortírozásáért, majd változtatásra felterjesztéséért, melyek az egyes állami hivatalok részéről floppy lemezen, CD-ROM-on, faxon, vagy akár Minidiscen megkövetelt dokumentumok beszolgáltatását követelik meg más kormányzati szereplőktől, vagy akár magánvállalkozóktól.

Az elavult médiumoktól való szabadulás első állomása a japán Gazdasági, Kereskedelmi és Iparminisztérium lesz, melyek eleddig 34-féle adminisztrációs ügyletben követeltek floppy lemezes adatszolgáltatást az áldozatok részéről:

Disks And Floppy Disks

A jelenlegi jogszabályok számos rendelkezést írnak elő bizonyos adathordozók, például hajlékonylemezek használatára az adatszolgáltatási és értesítési metódusok tekintetében.

– áll a minisztérium közleményében.

A minisztérium példáját természetesen hamarosan az összes állami szerv leköveti, ám gyakorlatilag minden esetben törvénymódosítás szükséges a változások érvényesítéséhez. Taro Kono nyilvántartása szerint 1900 állami protokoll esetében követelnek meg forgalomból kivont fizikai médiumokat, melyek közül sokak beszerzése napjainkban immár lehetetlenségbe ütközik.

Például Floppy lemezeket 2011 óta nem gyártanak, ezek legutolsó előállítója, a Sony pedig Minidisc-ek terjesztését is végleg beszüntette 2013-ban.

Nem így képzelnénk el egy digitális nagyhatalom államigazgatását.

Cd Girl

Azt hihetnénk, a magánszektor jóval hatékonyabban végzi dolgát, s alaposan alápörköl a lassú és bürokratikus államhatalom renoméjának. Ehhez képest napjainkban Japánban a világon a legmagasabb az üzemben lévő faxgépek aránya, merthogy a vállalatok ragaszkodnak a “jól bejáratott analóg médiumhoz”. Becslések szerint Japánban jelenleg annyi faxgép üzemel a helyi vállalatok irodáiban, mint a világ összes többi országában együttvéve.

Eközben a nagyvilág vállalkozásai hosszú évtizedekkel ezelőtt felfedezték az e-mailt.

Persze a hanyatló nyugaton sem fenékig tejfel a digitális élet, elegendő csak a wifi és internet híján középkori állapotok agóniájában vergődő Németországra gondolni.

@aaandraass Ott nincs WIFI meg internet!! 🤔😂 #schmidtmaria ♬ THIS YEAR (Blessings) – Victor Thompson & Ehis ‘D’ Greatest

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás