A gépeltérítők rémálma a világ legrövidebb repülőútja

0

Másfél perces menetrend szerinti idővel és 53 másodperces rekorddal két apró brit szigetet összekötő járat a világ legrövidebb repülőútja. A helyi Loganair által üzemeltetett tripre 21 jó angol fontért válthatunk retúrjegyet.

A Westray és Papa Westray közti mintegy 2,7 km-es távot természetesen nem Boeing 747-esek járják be, ehelyett aranyos kis propelleres gépek szelik át maximum 8 utassal a két szigetet elválasztó víztömeget.

A járat nem csupán turistaattrakció, hanem praktikus jelentősége is van, ugyanis helyi ásatásokra is szállítják a környékbeli diákokat. Így gyakorlatilag teljes kihasználtsággal üzemel annak ellenére, hogy a két sziget közt komp is közlekedik. Papa Westray szigetén mintegy 60 régészeti lelőhely látogatható.

Az útvonal 1967-es megnyitása óta tartja a legrövidebb repülőjárat megtisztelő címét. Azonban a móka hamarosan véget érhet: 2014 óta a Orkney-szigeteki kormányzat összeköttetést tervez a szigetcsoport 7 része között, többek között egy Westray – Papa Westray hidat, mely véget vethet az egzotikus repülésnek.