Idézetek az oktatásról és a tanulásról

0

Vajon a jó pap holtig tanul? Van egyáltalán bármiféle értelme 12-16 éveket elpazarolni az oktatási rendszerben, csak hogy legyen egy hangzatos papírunk, melynek alapján be lehet minket dobozolni egy megfelelő kategóriába, majd életünk végéig ugyanazt a nótát játszatni velünk? Esetleg léteznek más dimenziói is a tanulásnak-fejlődésnek az elvárt hülyeségek bemagolásán felül? Lássuk elődeink szemfüles megállapításait a témáról.

A szabvány elme kiszűri a rossz választ, a kreatív elme kiszűri a rossz kérdést.

– Anthony Jay

Közgazdászok jelentik, hogy az egyetemi végzettség több ezer dollárral gyarapítja az ember bankszámláját – amit aztán arra költ, hogy a gyerekét egyetemre járassa.

– Bill Vaughn

Ha elhiteted az emberekkel, hogy gondolkodnak, szeretni fognak. Ha ténylegesen gondolkodásra sarkallod őket, gyűlölni fognak.

– Don Marquis

pure_genius

Mindenki zseni. De ha egy halat az alapján ítélsz meg, hogyan mászik fára, egész életét abban a hiedelemben fogja tölteni, hogy ő hülye.

– Albert Einstein

Az oktatás csodálatra méltó dolog, de érdemes időről időre emlékezni, hogy amit ténylegesen érdemes tudni, az nem tanítható.

– Oscar Wilde

Az önképzés, határozottan hiszem, az egyetlen valódi oktatás.

– Isaac Asimov

Oktatás: érthetetlen dolgok bevésése közömbös fejekbe, inkompetensek által.

– John Maynard Keynes

student_girl

Az oktatás, melyet befektetésként árulnak, miközben a legtöbbek számára nem hordoz gazdasági előnyt, egész egyszerűen átverés.

– Guy Standing (a fizetős felsőoktatásról)

Zárd be a könyvtárakat, ha akarod; de nincs az a kapu, az a zár, az a lakat, amit az elmém szabadságára szerelhetsz.

– Virginia Woolf

A kisfiús férfi nem az, aki rendellenesen fejlődött. Ellenkezőleg, ő egy olyan férfi, aki adott magának egy esélyt tovább fejlődni, miközben a többi felnőtt már rég begubózódott a középkorú szokások és konvenciók hálójába.

– Aldous Huxley

Az egész oktatásügyet az egész világon mindenütt, amerre csak jártam, egy nagy tévedés hatja át, egy óriási tévedés. Azt hiszik, hogy a könyv arra való, hogy az ember a tartalmát belepréselje a fejébe. Nézetem szerint a fej gondolkodásra való. A könyv pedig arra, hogy ne kelljen mindent fejben tartani.

– Szent-Györgyi Albert

erdemes_tanulni

Az iskolarendszer arra a feltevésre épül, hogy az élet minden területe titkokat hordoz; az élet minősége ezen titkok ismeretén múlik; ezen titkokat kizárólag előre meghatározott módokon és sorrendben lehet felfedni; kizárólag a tanári kar képes a titkokat feloldani. Ezért az iskolázott elme úgy képzeli el a világot, mint szigorúan bizalmas tartalmat hordozó csomagok piramisát, melyeket kizárólag a megfelelő titulust viselő személyek nyithatnak fel.

– Ivan Iljics

Az oktatás önmagában egyfajta késleltetés, halasztás; azt mondják nekünk, dolgozzunk keményen, és érjünk el jó eredményt. Miért? Mert akkor jó munkát kapunk. Mi a jó munka? Ami jól fizet. Óh. És ez minden? Mindezen szenvedés kizárólag azért, hogy jó pénzt keressünk, ami, ha jól is menedzseljük, úgysem oldja meg a problémáinkat? Ez egy tragikusan beszűkült látásmód arról, miről is szól az élet.

– Tom Hodgkinson

Nem volt szex óra. Nem volt barátság óra. Egyetlen órán sem tanították, hogy kell kiigazodni a bürokrácián, szervezetet alapítani, pénzt keresni, adatbázist építeni, házat venni, szeretni a gyermekünket, csalást felismerni, lebeszélni valakit az öngyilkosságról, vagy egyáltalán kitalálni, mely dolgok is lennének fontosak az életemben. Ezeket nem tudni, ami igazán felforgatja az emberek életét; nem pedig, hogy mennyire ismerik az algebrát, vagy mennyire tudnak irodalmat elemezni.

– William Upski Wimsatt

Az oktatási rendszer az engedelmességet és a teljesítményt jutalmazza. A szabálykövetést forszírozza, legyenek azok bármennyire is értelmetlenek vagy önkényesek. Soha senki nem váltotta meg a világot szófogadással.

– Isaac Morehouse

teacher_table

Ha csendben elfogadod a helyzetet és folytatod a dolgod, mindegy milyen érzésekkel, előbb-utóbb magadévá teszed, amit mondasz, mivel túl nehéz egy adott dologban hinni és közben mást mondani… Juss el bármilyen elit egyetemre, és javarészt rendkívül fegyelmezett emberekkel beszélhetsz, akik az alkalmazkodókészségük miatt lettek kiválasztva. Ennek van is értelme. Ha visszafojtottad magadban a késztetést, hogy megmondd a tanárnak: „Maga egy seggfej!”, aki talán az, talán nem; és ha nem esik ki a szádon, hogy „Ez baromság!”, amikor egy ostoba feladatot kapsz, szépen átjutsz a megfelelő szűrőkön. Kikötsz egy jó egyetemen, végül egy „jó” munkahelyen.

– Noam Chomsky

A gyerekek azt tanulják, amit megélnek. Pakold a gyerekeket egy steril tanterembe, ahol életüket egy láthatatlan cellában töltik, elválasztva őket a valódi közösségi lét megtapasztalásától; szakítsd meg idejüket csengőkkel és hangosbemondókkal, hogy megtanulják, semmi nem elég fontos, vagy érdemes a befejezésre; gúnyold ki őket, és visszavonulnak az emberi kapcsolatoktól; szégyenítsd meg őket, és száz kiskaput találnak, hogy valahogy elboldoguljanak. A szokások, melyeket ezek a hatalmas intézményrendszerek tanítanak, halálosak.

– John Taylor Gatto

A kormányok nem szeretnének kritikus gondolkodásra képes lakosságot. Behódoló munkásokat akarnak, akik épp elég értelmesek ahhoz, hogy a gépeket működtessék, és elég buták, hogy passzívan elfogadják helyzetüket.

– George Carlin

A legnagyobb, legtartósabb lecke, amit az iskola tanít, hogy a tanulás munka, amit érdemes kerülni, amikor csak lehet.

– Peter Gray

depressziv_asztalka

Az egész oktatási és szakképzési rendszer egy rendkívül bonyolult szűrő, mely kiselejtezi azokat az embereket, akik túl függetlenek, akik önállóan gondolkoznak, akik nem tudják, hogyan kell alattvalónak lenni, és így tovább – mert ők alkalmatlannak számítanak az intézmények értékítélete szerint.

– Noam Chomsky

Mivel az iskolában töltött idő minden mozzanata afelé halad, hogy a gyerekeket idegenítse el saját maguktól, szükségszerűen olyan egyéneket termel, akik elidegenednek egymástól is, örök viaskodásban élve.

– Emma Goldman

Valahogy kevésbé érdekelnek Einstein agyának kanyarulatai annál a szinte teljes bizonyosságnál, hogy azonos tehetségű emberek éltek és haltak meg gyapotföldeken vagy gyárüzemekben.

– Stephen Jay Gould

Mi történik ma Magyarországon egy 6 éves gyermekkel? Ugyanaz, ami egy apagyilkossal szokott: elítélik 12 év szabadságvesztésre és szigorított kényszermunkára.

– Szent-Györgyi Albert

learning_kids

Jelen időnkben kiváltképp fontos tudnod, hogy sokkal többre vagy hivatott az ágyútöltelék és rabszolga létnél. Tudnod kell, hogy nem azért lettél teremtve erre a Földre, hogy dolgozz, termelj, és elszegényítsd magad a tétlen kizsákmányolók gazdagítására. Tudnod kell, hogy van egy pallérozandó elméd, egy ápolandó lelked, büszkén viselendő férfiasságod.

– Eugene V. Debs

0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás