Ezért „érdemes tanulni” a jó állásért

0

A Reddit-en találtam egy vicces bejegyzést arról, milyen irányba változtak a munkáltatók elvárásai az elmúlt kábé 100 év alatt, valamint miféle „kiváló” tanácsokkal bombázzák ismerőseik az álláskeresés idején kihalási eseményt átélő szerencsétleneket. Mivel abszolút találónak látom, meg amúgy sincs kopirájtozva, gyorsan le is fordítottam és itt-ott megtoldottam pár kósza mondattal az autentikus élmény biztosítása kedvéért.

Ajánlom ezt a bejegyzést minden „tanulás”, meg „tapasztalat” fanatikus számára, illetve azoknak, akik a napjaink kapitalizmusára jellemző „munkaerő-piaci” tébolyda ellenére humorral kívánják feloldani az álláskeresésük reménytelenségének tényét, kötélfonás meg faágak teherbírásának vizsgálata helyett.

Így indult hajdanán…

Írni-olvasni kell tudnod, hogy állást kaphass.

5 évvel később…

NEM, HANEM

8 általánost kell végezned, hogy állást kaphass.

5 évvel később…

NEM, HANEM

Szakképzettséggel kell rendelkezned, hogy állást kaphass.

5 évvel később…

NEM, HANEM

Érettségivel kell rendelkezned, hogy állást kaphass.

5 évvel később…

NEM, HANEM

OKJ-s szakmával kell rendelkezned, hogy állást kaphass.

5 évvel később…

NEM, HANEM

Diplomával kell rendelkezned, hogy állást kaphass.

5 évvel később…

NEM, HANEM

STEM (tudomány-technika-mérnökség-matematika) diplomával kell rendelkezned, hogy állást kaphass.

5 évvel később…

NEM, HANEM

Mérnöki diplomával kell rendelkezned, hogy állást kaphass.

5 évvel később…

NEM, HANEM

Meghatározott mérnöki diplomával kell rendelkezned, ahol 4 évre előre megjósolod, lesz-e piaci igény az adott végzettségre, hogy állást kaphass.

5 évvel később…

NEM, HANEM

Meghatározott mérnöki diplomával kell rendelkezned, ahol 4 évre előre megjósolod, lesz-e piaci igény az adott végzettségre, és képzésed ideje alatt a top 10%-ban kell lenned, hogy állást kaphass.

5 évvel később…

NEM, HANEM

Meghatározott mérnöki diplomával kell rendelkezned, ahol 4 évre előre megjósolod, lesz-e piaci igény az adott végzettségre, és képzésed ideje alatt a top 10%-ban kell lenned, miközben fizetetlen szakmai gyakorlatot végzel, hogy állást kaphass.

5 évvel később…

NEM, HANEM

Meghatározott mérnöki diplomával kell rendelkezned, ahol 4 évre előre megjósolod, lesz-e piaci igény az adott végzettségre, és képzésed ideje alatt a top 10%-ban kell lenned, miközben fizetetlen szakmai gyakorlatot végzel, ahol a társaság középpontjaként sok baráttal és szakmai ismeretséggel rendelkezel, hogy állást kaphass.

5 évvel később…

NEM, HANEM

Meghatározott mérnöki diplomával kell rendelkezned, ahol 4 évre előre megjósolod, lesz-e piaci igény az adott végzettségre, és képzésed ideje alatt a top 10%-ban kell lenned, miközben fizetetlen szakmai gyakorlatot végzel, ahol a társaság középpontjaként sok baráttal és szakmai ismeretséggel rendelkezel, akiket el kell hagynod, hogy Nyugat-Európába, Amerikába vagy Ázsiába költözz további szakmai fejlődésed végett, hogy állást kaphass.

5 évvel később…

NEM, HANEM

Boot campre kellett volna járnod, ahol fél év alatt megtanulod mindazt, amit 5 év alatt egy mesterszakos diplomás, sallangok nélkül! Mire elvégzed azt az egyetemet, addigra a tudásod teljesen elavul!

5 évvel később…

NEM, HANEM

Szakmát kellett volna tanulnod, te idióta! Látod, én mennyivel okosabb vagyok nálad? Csak a tapasztalat, az számít!

5 évvel később…

Jó, de hol a 6 év szakmai gyakorlat? Ráadásul ennyi idősen szakmányt váltani… szerintünk nem igazán tudnál beilleszkedni frissen végzett, fiatalos csapatunkba. Fizikai erőd is lassacskán satnyul. Talán érdemesebb volna próbálkoznod egy diploma letételével, akkor esetleg el tudunk helyezni senior pozícióba…