Mi köze az Nvidiának a görög istenekhez?

0

Mindenki, akinek élete során valaha is köze volt a PC-khez, találkozott már az Nvidia nevével. Mint az egyik legismertebb videókártya-gyártó cég, a kockagamerek számára kiváltképp kedves (bár néhányuk számára inkább irritáló 🙂 ) márkáról beszélhetünk.

Az Nvidia-t 1993 tavaszán alapította három technikai guru, név szerint Jensen Huang elektronikai mérnök (aki egészen a mai napig CEO-ként tevékenykedik), az AMD korai processzorainak kifejlesztője; Chris Malachowsky, a SUN Microsystems elektronikai mérnöke és Curtis Priem, grafikus chip tervező szintén a SUN-nál.

Ami a valódi érdekesség, az a cég nevének eredete. Logikus úton találgatásaink valahová a vállalat portfoliojával megegyező irányba kacsintanának. Racionálisan úgy gondolhatnánk, hogy az Nvidia a videó, vagy a vízió szavak valamilyen képzős alakja lehet. Nagyobbat azonban nem is tévedhetnénk.

Meglepő módon az ókori görög mitológiáig kell visszatekintenünk, ha az elnevezését meg szeretnénk fejteni. Mint azt iskoláskori töri tanulmányainkból érettségi után sikeresen elfelejthettük, az antik Görögországban szinte minden emberi tulajdonságnak, viselkedésnek, sőt, természeti jelenségnek külön istene volt. Közülük Nemesis a megtorlás istennőjeként szórt szörnyű átkot azokra, akik az istenekkel szembeni gőg megtestesítői voltak, esetleg érdemtelenül kívántak magas pozíciókba jutni, vagy az istenek sorába emelkedni. Nemesis könyörtelenül büntette az érdemtelenül nagy vagyont felhalmozókat is.

A rómaiaknak nem volt hasonló pozícióit megtestesítő istenük, szemben számtalan más görög vagy egyiptomi istenséggel. Amikor a római légiósok elfoglalták Görögországot, rendkívüli módon lenyűgözte őket Nemesis mitológiája, és beemelték őt saját isteneik közé. Új nevet is adtak neki: ő lett Invidia, az irigység istennője, aki funkciójában ugyanazt testesíti meg, mint Nemesis. Az invidia latin szó alapból is irigységet jelent. A kereszténység továbbvitte a kifejezést, ám a vallás szellemiségéhez igazodva immáron nem mint istent tartották számon, hanem a hét főbűn között foglalt helyet.

Az Nvidia logójának zöld alapszíne is ugyanezen mondakörből eredeztethető: a római művészek Invidia istennőt gyakran zöld színnel mintázták, utalva az irigység zöld színére. Valójában a legtöbb nyugati civilizációban eme attitűd színe napjainkban is a zöld. A sárga irigység leginkább Kelet-Európában elterjedt analógia, a nyugati modernitásban általában a kapzsiságot társítják hozzá.

Továbbgondolva a helyzetet, vicces módon hasonló analógiákra juthatunk az ATI (ma AMD) által forgalmazott videókártyák esetében. Bár az „Array Technology Inc.” névből rövidített ATI betűsző sok izgalmat nem tartogat, az Ati logó korábbi vörös színe, valamint az első kártyáik megnevezései (Ati Rage Fury, ahol rage = harag, fury = gyűlölet), továbbá a cég későbbi sorsa finoman utalhatnak arra, ahogy Nvidia istennő megbüntette a trónjára törő, általa haraggal és gyűlölettel viseltetett gőgös Ati titánt.