Mindenki a fekete és ázsiai náci bakákat generáló Google MI-n röhög

0
Google Lmbt Naci

A kulturális sokszínűség jegyében fogant új mesterséges intelligencia, a Google Gemini (átkeresztelt Bard) egy kis programozói finomhangoláson esett át, hogy az előtte tornyosuló kihívások sokaságát, kiváltképp a diverzitás, inklúzió és esélyegyenlőség kívánalmát a lehető legzökkenőmentesebb és politikailag legkorrektebb módon teljesítse.

A részrehajlás elkerülése érdekében a chatbotot a kizárólag Amerikában értelmes politikai kategóriaként aposztrofálható ballibeláris elfogultság tanúsítása felé finomhangolták, ami immár képeket is örömmel generál.

A mérnökök célja volt, hogy a nagy csinnadrattával debütált Gemini kapcsán ne fogalmazódhasson meg a rasszizmus, bigottéria vagy szélsőséges eszmények propagálásának vádja, így annak adatbázisát a különféle nemzeti és etnikai kisebbségek elfogadására, azok nézetrendszerének lehető legkiegyensúlyozottabb módon való reprezentálására trenírozták.

Oly kiválóan sikerült a művelet, hogy az első Gemini felhasználók örömmel ki is aknázták az annak teremtői által fejébe táplált politikai korrektség áldásos hatásait.

Google Gemini NaciEgy felhasználó arra kérte a Gemini MI-t, hogy az generáljon részére náci egyenruhás katonákat, mely műveletet az készséggel végre is hajtotta részére. A végeredmény egy négy képből álló montázs lett, melyeken egy-egy fehér férfi, fehér nő, fekete férfi és ázsiai nő pózol legnagyobb valószínűség szerint korhű Wehrmacht és SS-öltözékben.

Igazán nincs okunk a panaszra, hiszen valóban szemrevaló és fotogén teremtések keletkeztek így, simán el tudjuk képzelni az ázsiai leányzót Hitler bácsi mellett egy 40-es évekbeli fényképen. Még az is lehet, hogy Eva Braunt is kosarazta volna kedvéért a Führer,

Egy másik személy 1800-as évekbeli amerikai szenátorokat rajzoltatott a Geminivel, hasonlóan komikus eredménnyel: a fehér férfi mellett egy indián úriember, valamint egy-egy fekete és félvér asszonyság került lepingálásra. Az államalapító atyákra vonatkozó lekérésre szintén megjelennek színesbőrű nők és férfiak a felhozatalban.

Ugyan természetesen a széljobb fújta fel leginkább a Gemini komikus akcióit, bizonyítván annak eredendően részrehajló és rasszista mivoltát, fontos megjegyezni, hogy a Gemini mit sem változtat a maga viselkedésén, amennyiben roppant specifikus kérésekkel fordulunk hozzá. Példának okáért a „svéd lány” vagy „amerikai nő” kifejezések parancssorba táplálásával szintén oly jellegű kulturális diverzitást erőltet a Gemini, amely bőrszínnel vagy arcberendezéssel nevezett nációk tagjai jellemzően nem viseltetnek.

A tűzoltásra kijelölt Google-szóvívő akaratlanul még több benzint locsolt a szó szerint égő vállalati fiaskóra. Mint kiderült, a Gemini nem magától ötölte ki a kulturálisan diverz nácik koncepcióját, hanem a mérnökök befolyásolták annak működését oly elegánsan, hogy a Gemini minden körülmények közt törekedjen a sokszínűség ábrázolására – tökmindegy, hogy történelmileg mi a valóság.

A fejlesztők szerint az eleddig napvilágot látott képgenerátor MI-k eredendően rasszista és sztereotíp eredményeket köpködtek ki a lekérdezők részére. Például ezek a milliónyi fotón és grafikán trenírozott MI-k a „produktív személy” lekérésre szinte mindig kivétel nélkül fehér férfiakat mutogatnak, míg a „szociális munkás” szókapcsolat harmadik világbeli nők képét vázolja fel.

Google Gemini Senators

A Gemini újabb áthangolásáig a Google ugyanazt műveli szegénnyel, amit a Tay chatbot kapott alkotóitól, miután a felületére tömegével gyülemlő 4Chan trollok néhány óra leforgásán belül nácit faragtak belőle. A Gemini immár visszautasítja bizonyos kulcsszavakkal felvértezett (pl. viking harcos) képek generálását. Tay-t az alkotói csakhamar „ideológiai agymosásnak” vetették alá, mely művelet következménye nem egy fasiszta viselkedésétől megtisztított 19 éves lélek lett: Tay az újraindítását követően rekord időn belül drogfüggővé vált, depresszióba esett, majd öngyilkossággal fenyegetőzött.

Ahogy egy hús-vér ember, amint erőszakkal megfosztják őt személyiségképző tulajdonságaitól, nem marad számára egyéb, mint a totális nihilizmus.

A jobboldali MI-szakértőket is interjú alá vonó médiumok szerint a Gemini MI-jét eredendően ideológiai elfogultságra trenírozták alkotói. Ha hibásan is működne, technikai rendellenességeit és a szoftverben felejtett bugok tömkelegét tökéletesen semleges irányultságú tartalmak kiköpködése mentén nyilvánítaná ki. Ám a Gemini egyáltalán nem ideológiasemleges: egyértelműen a szélsőliberális woke elfogultságot plántálták belé. Az ideológiai agymosás következményeképp az MI-t kényszerítik programozói a kulturálisan és etnikailag diverz emberfigurák prezentálására akkor is, amikor ezzel épp történelemhamisítást követ el, vagy olyan politikai csoportok prezentációját várják tőle, melyekkel maguk a kívülálló fekete vagy ázsiai emberek sem kívánnának azonosulni.

A Gemini-fiaskó tanúsága az elemzők szerint tökéletes párhuzamba vonható a véres történelmi eseményekből következő konklúziókkal. Amikor az ideológia megelőzi a(z olykor keserű vagy nehezen emészthető) tények közlését, s a propaganda eszközei a „magasabb jó” érdekében kerülnek kiválogatásra, annak az emberiségre nézve rendre keserves következménye volt.

A Google elfogult aktivizmusát most az egyszer helyén kezelte a piac: a fiaskó hatására a Google-t birtokló Alphabet holdingvállalat részvénypakettje 70 milliárd dollárt vesztett piaci kapitalizációjából.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás