Apa, kezdődik: elárasztják a sci-fi magazinok szerkesztőségét az MI szerezte novellák

0

Mi más is írhatna érdekesebb sci-fi novellát rendkívüli fantáziával megáldott embertársainknál, mint az MI?

A Clarkesworld sci-fi magazin az MI-forradalom tiszteletére az utóbbi hetek során rekord mennyiségű új novellát kapott közlésre – olyan sokat, hogy végül meg is kellett szüntetniük az alkotások beérkeztetésének lehetőségét, mivel alaposan túlterhelődtek a minden egyes novella átolvasására kényszerülő szerkesztők.

A magazin február 20-án függesztette fel az olvasói irodalom beküldésének lehetőségét, miután egyetlen nap leforgásán belül 50-nél is több alkotás repült az olvasószerkesztő asztalára. Ezek szinte egyike sem hús-vér ember által fogalmazott mű: a vakbuzgó felhasználók a ChatGPT vagy valamilyen fogalmazóbot által írt sztorikkal pályáztak a szűkösen beosztható hasábokra.

A hó kezdete óta összesen 700 különféle irodalmi művet sikerült begyűjteniük, melyekből 500-nál is többet szereztek az MI-algoritmusok.

robobrain

Egyetlen probléma akad velük: ezek jellemző minősége csapnivaló színvonalat képvisel, s publikálásra alkalmatlannak mutatkoznak a magazin részére. Mégis át kell legalább részben olvasni a beküldött novellákat, így a túlterhelt üzemmódban végzett válogatás jelentősen visszaveti a közlésre kijelölt művek válogatási hatékonyságát is.

Szerencsére az esetek többségében néhány bekezdés átnyálazását követően rögtön érzékelhető, ha nem emberi kéz áll egy fogalmazvány mögött.

A megoldás valószínűleg az lesz, hogy teljesen letiltják a generált irodalom beküldését – csakhogy az olvasás kezdetéig nem lehet tudni, melyik betűömleny minősül mesterségesen létrehozottnak, s melyik fogalmazása mögött áll élő ember. Így az intézkedés inkább mondható szimbolikusnak, nem biztos, hogy az olvasók betartják majd a korlátozást.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás