Cenzúrázta a YouTube az internetes cenzúráról szóló akadémiai konferenciát

0

Szőrén-szálán eltűnt a YouTube-ról a kaliforniai Diablo Valley College által szervezett, internetes cenzúra témaköré épített 24 órás konferencia teljes anyaga. A csatornát menedzselő professzorok roppant mód letaglózódtak, miután a felvételek minden előzetes jel nélkül köddé váltak. A művelet után a YouTube nem küldött nekik értesítést az akció miértjéről.

Miután nem pusztán egyes felvételek, hanem a konferencia összes előadása törlésre került, világos az oktatók részére, hogy nem szerzői jogi okokból kerültek eltávolításra a felvételek, ahogy az is, hogy a példátlan mértékű cenzúra nyílt támadás az akadémia szervezősége, egyben a szólásszabadság ellen. Eleve nagyon ügyeltek arra, hogy semmiféle szerzői jogi aggály ne merüljön fel az online konferencia közlése során, gyakorlatilag kizárólag beszélő fejek Zoom-diskurzusa volt a teljes programtematika.

A szervezők természetesen levelet is küldtek a YouTube-nak, melyre nem kaptak választ. A Mintpress független sajtóorgánum már hangyányit nagyobb sikerrel próbálkozott a kapcsolatfelvétellel, ám ők is pusztán annyi értesítést kaptak, hogy a Google adminisztrátorai egyetlen videót találtak meg a YouTube tárhelyen a mintegy tucatnyiból. A többinek nyoma veszett.

empty_desert1

Nem kizárt, hogy hackertámadás áll a jelenség mögött. Az adatvesztés a nagy médiatárhelyek esetén elviekben kizárható, mivel védőhálók, másolatok sokaságát vetik be a felhasználók videóinak biztonságban tudása érdekében. Amennyiben valakinek mégis sikerült volna feltörni az akadémia YouTube-csatornáját, maradt volna (legalább ún. naplófájlokban) nyoma a törléseknek.

Az egyes videók nyom nélküli eltávolítására legtöbb esetben kizárólag belsős munkatársak rendelkeznek jogosultságokkal, közülük sem mind. Így, kizárásos alapon, egyéb magyarázat híján nyilvánvalónak tűnik, hogy egy belsős akció következtében vált köddé a kényes témákat boncolgató tudományos vitaanyag.

0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás