A nyugdíjasok szeretik leginkább terjeszteni a kamu híreket a Facebook-on

0

Sem a pártpreferencia, sem az iskolázottság szintje nem állítja meg a 65 éven felüli Facebook-használókat a fake news szorgos terjesztésében – Szól a University of New York és a Princeton egyetem közös kutatásának eredménye.

A mintegy 1700 Facebook felhasználó bevonásával lezajlott kísérletben a 2016-os amerikai elnökválasztást követően vizsgálták az önkéntesek viselkedését a közösségi médián. Ehhez egy appot kellett telepíteniük, mely összegyűjtötte, milyen linkeket osztanak meg idővonalukon. A kutatásban minden létező korosztály gazdagon képviseltette magát, a 18 éven aluliaktól egészen a 70 feletti nyugdíjasokig.

Összességében nem vizsgáztak rosszul a virtuális lakók: alig 8,5%-nyian tettek közzé legalább 1 kamuhírt a saját idővonalukon. Hatalmas különbségek mutatkoztak viszont a különböző politikai beállítódások szereplői között. A magukat konzervatívnak valló egyének 18%-a ugrott a fake news hangzatos címeinek csapdájába, míg a liberális beállítottságúak alig 4%-a osztott meg álhírt.

Azonban ennél is jelentősebb különbségek nyilvánultak meg a korcsoportok tekintetében. A 18-29 közötti korosztály alig 3 százaléka dőlt be a kamu híreknek, akikhez képest a 65 év felettiek hétszeres (!) valószínűséggel szerettek bele a szépen csengő hazugságokba. Ami meglepő, hogy a fiatalokkal ellentétben a pártpreferencia nem módosított viselkedésükön: ugyanannyi álhírt terjesztettek a demokraták követői, mint a republikánus párt hívei.

A kutatók nem foglalkoztak komolyabban a konklúziók levonásával, kétféle elméletet azonban mégiscsak megfogalmaztak a jelenség indoklására. Az egyik elmélet szerint a virtuális világban meglehetősen hazátlanul kóválygó idősekből hiányzik a digitális írástudás képessége, ideértve a speciálisan interneten terjedő szleng nyelvezete értelmezésének képességét is. A másik valószínű forgatókönyv, hogy a szellemi képességek hanyatlásával párhuzamosan nő az idősek hiszékenysége is.

A nyugdíjasok és a fake news románca annyira nyomasztóvá vált egyesek számára, hogy maga az FBI is közzé tett egy kifejezetten nekik dedikált oldalt a kamuhíres átverések kiszűrésére.

Szerintem nincs is méltóbb lezárása eme cikknek, mint a népszerű Petőfi Sándor idézet:

Az a baj az interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e.