Óriási kritikai bukás a Cyberpunk 2077

0

Áll a bál a CD Projekt háza táján. A 2018-ban még minden létező elismerést bezsebelt játékkal kapcsolatban az utóbbi egy évben rendesen megszaporodtak a kritikus felhangok. Elviselhetetlen mértékű túlórákról, menedzseri inkompetenciáról szóltak a krónikák. Mindezeket mintha meg se hallottuk volna, hiszen magával a játékkal szemben felfokozott hype minden aggodalmunkat sűrű lila köddel takarta el.

Az 5 évnél is tovább készülő, utóbbi hónapokban is folyamatosan kitolt megjelenési dátumot kapó produktum azonban óriási csalódást keltve verte ki a biztosítékot a gamer társadalomnál. A zöld utat kapott végleges verzió hemzseg a hibáktól, beteljesítetlen ígéretektől, mindezek mellett konzolokon a játszhatatlanságig optimalizálatlan teljesítmény is jussunkká vált.

Pedig szinte minden rendelkezésre állt a zajos sikerhez. A 2018-as E3-on alaposan ellopta a show-t, megjelenés előtt pedig 8 milliónál is több előrendelés érkezett a játékra. Ráadásul a tranzakciók jó része a CD Projekt saját letöltős platformján, a GOG.com-on zajlott, így ezen áruházban még részesedéssel sem kell szolgálni harmadik fél számára.

cp2077wp

A PC verzió számít egyébként a legszalonképesebbnek az összes közül. Playstation-ön viszont olyannyira katasztrofális teljesítményt mutat fel a játék, hogy a Sony kevesebb mint két héttel a kiadás után eltávolította digitális áruházából a terméket, és pénzvisszafizetési garanciával kárpótolta a pórul járt vásárlókat. Ilyesféle akcióra nem sűrűn kerül sor részükről, pláne hogy az egyes konzolokra írt játékok engedélyezésének szigorú feltétele azok megfelelő működése és teljesítménye, még a kiadás előtt.

Amennyiben a súlyos technikai problémáktól eltekintünk, a felhasználók értékelései szerint egy eléggé sekélyes, unalmas produktumot kaptunk végeredményül, mely ráadásul grafikailag sem hozza a 2020-ban elvárt szintet. A főhőst körülvevő világ steril, a beígért, „saját életet élő” mesterséges intelligenciának még írmagja sem maradt.

A játék köré épült emelkedett kultusz persze eleve nehezen teljesíthető elvárásokat rótt a CD Projekt csapatára. Ugyanakkor léteztek már korábban is remekbe szabott kelet-európai művek, melyek igazi kuriózummá váltak az idők során. Ilyen volt az ugyanezen fejlesztőtől származó The Witcher-széria, a Metro 2033 és folytatásai, illetve a S.T.A.L.K.E.R. című műremek, mely több mint 13 évvel ezelőtt pontosan olyan élő-cselekvő környezetet tárt a játékos elé, melybe most a Cyberpunk 2077 fejlesztőinek beletört a bicskájuk.

A katasztrófahelyzetet mentendő a készítők elpufogtattak minden ilyenkor szokásos sallangot. Ígérnek egy rakás patch-et, fejlesztéseket az MI kódjában. Ugyanakkor a baj már megtörtént, mindezen renomévesztést roppant nehézkes lesz visszafordítani az elkövetkező években a CD Projekt brigádjának. A menedzsment szerint ismét szívesen készítenének egy Witcher darabot, lehet, hogy ez lesz számukra a bedobható Jolly Joker.

A kritikai bukást a cég részvényeinek bedőlése követte, fura mód azonban az eladásokat nem érintette jelentékenyen a fiaskó: a cikk legépelésének pillanatáig 13 milliónál is több kópia akadt a szerencsétlen vásárlók horgára.