Teljesen hiábavaló egyénileg küzdeni a globális klímaváltozás ellen: mindössze 100 cég felelős a károsanyag-kibocsátások legnagyobb részéért

0

Gyűjts szelektíven. Vidd el a szemetesig. Ne dobd ki azt a szívószálat. Ne szívd el azt a szál cigit. Ne tüzelj fával. Zárd el a csapot. Ne öblítsd vízzel a WC-t. Helyettesítsd bio termékkel. Ne egyél húst.

Környezetkímélő lifehack-ek állnak garmadával a Föld bolygó, ezáltal közvetve az emberiség létéért aggódó egyének számára. Szemlátomást kimeríthetetlen ama egyéni akciók repertoárja, melyekkel mindenki egyenként megmenti a világot a végső pusztulástól.

Milyen nagy kár, hogy mindezen cselekvések a környezettudatosságnak maximum hamis illúzióját csepegtethetik az újhippizmus ösvényére lépett békés állampolgárokba.

Egy 2017-ben keltezett felmérés szerint, melyben 1988-ig visszamenőleg vizsgálták a károsanyag-kibocsátási adatokat, kiderült, a világ 100 legnagyobb szennyezője – melyek abszolút többsége magáncég, de akadnak államok is – felelős a bolygó szennyezésének mintegy 70%-áért.

Eme kutatás azért számít egyedinek, mert szinte minden korábbi felmérés országonként vizsgálta a károsanyag-kibocsátási adatokat. Így a felelősséget könnyen el lehetett kenni a szokásos kapitalista trükkökkel:

Hát mi, szegény magáncégek, akik a környezetszennyezés 70%-át biztosítjuk, igazán nem tehetünk arról, hogy a gonosz államok ilyen ádáz módon igyekeznek a világ lakosságát konstans fulladozásra kárhoztatni.

Eme ipari monstrumok nagy része egyébként még a vas és acél világából maradt ránk afféle keserű hagyatékként. A XX. század végétől elszaporodott techvállalatok nagy része, így pl. az Apple, a Google, vagy a Facebook letették esküjüket a megújuló energia kizárólagos használata mellett.

A hagyományos ipari üzemek – melyek nagy része ráadásul a fosszilis energiából szedte meg magát – nem is fognak tudni egyik pillanatról a másikra átállni teljesen zöld energiára. Kiváltképp igaz ez akkor, ha eleve eme erőforrások égetése a fő profiljuk. A Shell, illetve BP nevű cégek alig 4 éve jelentettek be széleskörű környezetvédelmi intézkedéseket. Az ő esetükben nem a fosszilis tüzelőanyagok visszaszorítása jelenti a fő törekvést, hanem az üvegházhatást fokozó és a lakosság levegőjét beszennyező gázok megkötésére és tárolására keresnek megoldást.

A zöld energiákat kutató tudósok szerint a fosszilis tüzelőanyagokat felhasználó cégek pávatánca minden törekvésük ellenére is sanyarú véget ér rövid időn belül. Amennyiben 10 év alatt nem változtatnak radikálisan üzleti modelljükön – kalkulálva az ebből keletkező brutális nagyságú kezdeti veszteségekkel – , tömegmészárláshoz hasonló ütemben hullanak majd el egy történelmi mértékben elhanyagolható időtávban.